Sivas denince birçok şey akla gelir de, bu listede, kentin 162 km güneydoğusundaki mütevazı yerleşim Divriği’nin yeri ayrıdır. Yükseklerden Fırat Nehri’nin bir kolu olan Çaltı Çayı’nı seyreden, dağlarla çevrili Divriği’de, öyle bir cami vardır ki, burası bir İslam sanatı şaheseridir ve UNESCO’nun dünya kültür mirası listesine aldığı Türkiye’deki dokuz doğal ve kültürel varlıktan biridir.
Divriği Ulu Cami’nin kapılarındaki taş işçiliğe bakarak, Anadolu’da bu sanatın doruğuna böylesine yaklaşmış bir başka baş yapıta rastlamanın hiç de kolay olmadığını söylemek mümkün. En büyük özelliği asimetri, motif zenginliği ve taş işçiliğindeki üç boyutluluk. İşte burada taşın sesi vardır. İç Anadolu’nun doğusunda, Yukarı Kızılırmak Vadisi’nin kuzeyindeki konumuyla, Türkiye’nin toprak bakımından ikinci büyük ili olan Sivas’ın merkezi kayda değerdir. Burada Türkiye’nin en güzelleri arasında yer alan Selçuklu eserleri bulunur. Cumhuriyet Üniversitesi’nin varlığı, kentin sosyal hayatını canlı tutan önemli bir unsur olmuştur. Sivas’ın yoğun genç nüfusu, sokaklarda da sanat yaşamında da ağırlığını koyar. Sivas, Milli Mücadele’nin Samsun’dan başlayıp İzmir’de sona eren yolculuğunun en önemli kilometre taşlarından biri olmuştur. 4 Eylül 1919’da Atatürk‘ün başkanlığında Sivas Kongresi toplanmış ve önemli kararlar alınarak Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmıştı.
NERESİ GEZİLİR?
Taç kapıdaki taş işçiliği ve emir türbe çinileri dikkat çekici Selçuklu medresesi Buruciye Medresesi. III. Murat’ın veziri olan Mahmut Paşa tarafından yaptırılmış Kale Camii. Çini süslemeli tuğla minaresiyle, görkemli Çifte Minareli Medrese. Anadolu Selçuklu Tıp sitelerinin ve hastanelerinin en eski ve büyüğü Şifaiye Medresesi. Sivas’ın en eski camisi Ulu Cami var. Adını, taç kapısının iki yanında yükselen, tuğla örgülü minarelerindeki mavi çinilerden alan Gök Medrese. Bugün ağaç ve çiçeklerle kaplı Kale Park olarak bilinen eski Sivas Kalesi. İsmet İnönü’nün, 1891-1897 yılları arasında çocukluğunun geçtiği, ilk öğrenimini tamamladığı İnönü Konağı. 400 yıldır aralıksız çalışan Meydan Hamamı…
NE/NEREDE YENİR?
Sivas’ın milli tadı pastırmalı madımak ve peskütan çorbası (peskütan, yoğurt ve yarmanın pişirilmesi ve suyunu çekmesiyle hazırlanan kışlık bir besin) gibi tipik lezzetler Sofa Ev Yemekleri’nde… Kadınların hakim olduğu mutfağıyla Sema Hanım’ın Yeri’nde, yerel yemekleri tadabilirsiniz; haşlama içli köfte, su böreği, Özbek pilavı, bir nevi yoğurtsuz mantı olan hıngel, sacta gözlemeler… Sivas köftesini “Kirli Ahmet’’in yerinde deneyin. İçine tuzun dışında hiçbir baharat eklenmemesi nedeniyle et tadını alabildiğiniz bu köftenin adresi aslında Besler Kebap’tır ancak ustanın önlüğü çalışırken hep kirlendiğinden herkes burayı bu lakapla anar. Ünlü sebzeli kebabı Lezzetçi Sivas Mutfağı’nda deneyin. Sivas katmeri ve Sivas ketesi de başkadır. Kentin ünlü kahvesi Çerkez’in Kahvesi’nin özel Türk kahvesi denemeye değer.