Boşuna değil, herkes onu karlara bürünmüşken görmek istiyor. Bembeyazken en güzel yüzünü gösteriyor Kars ve en güzel deneyimleri de bu iklimde yaşatıyor.
Anadolu’nun ‘Doğu Kapı’sı. Tarih boyunca Kars üzerinden Anadolu’yu Kafkaslar’a ve Orta Asya’ya bağlayan Ermenistan ile Türkiye arasındaki bu kapı bugün kapalı. Kentin bir diğer adı da ‘Serhat’, yani sınır kenti… Kars’ın da doğası ve iklimi, tıpkı Erzurum’unki kadar sert. Ancak, iki yanında söğüt ağaçlarının sıralandığı caddelerin asfaltı karla kaplandığında ortaya tartışmasız büyüleyici ve gizemli bir Anadolu çıkıyor.
NERESİ GEZİLİR?
Havarilere atfen, Ermeni Kral II. Abbas Tekver tarafından yaptırılmış Kümbet Camii olarak da anılan On iki Havariler Kilisesi, kentin sembolü, iki bin yıldır aynı noktaya hakim, Kars Çayı’nı yukarıdan gözleyen Kars Kalesi, kıyısında eski Osmanlı evleri bulunan Kars Çayı, birbirini dik kesen, ızgara planlı, geniş sokaklardaki, Rus işgali döneminden kalma ancak bugün artık kentin karakterine damgasını vuran, görkemli bir soyluluk içindeki taş evler, volkanik malzemeden yapılmış Taş Köprü, Doğu Anadolu’nun en zengin müzelerinden Kars Müzesi, eski Gümrük Binası ve bugün sivil toplum örgütlerinin çalışmalarını yaptığı Kent Konseyi, Rus işgalinde kilise olarak inşa edilen, bugünkü Fethiye Cami, Türkiye’nin bir denizden daha fazla derinliğe sahip tek gölü, Çıldır Gölü, balıkçı tekneleri, kuşları ve insanlarıyla dikkat çekici Akçakale köyü, başdöndürücü Ani Harabeleri, Sarıçam Ormanları’nın içinden süzülerek, kalitesini hiç kaybetmeyen, muhteşem bir toz karın üzerinde kayılabilen, Türkiye’nin en kayda değer kayak merkezlerinden biri Sarıkamış…
NE/NEREDE YENİR?
Kars’ın ünlü kazını Ocakbaşı Restoran’da tadabilirsiniz. Bistro Kar Restoran ve Hanımeli Kars Mutfağı, kökü İran’a dayanan ve kuzu eti, safran, nohut, yeşil biber, kuyruk yağıyla hazırlanan piti (bozbaş); yaprak mantı olarak da bilinen hangel ve yarmadan yapılan haşıl gibi yöresel yemeklerde iddialı. Kars’ın özellikle eski kaşarı, gravyeri, tereyağı ve balı ünlü. Ariş Ticaret enfes kaşar, gravyer ve tereyağı üretiyor, tadımı kaçırmayın yanında tandır ekmeği ve çay ikramı var.
PRATİK BİLGİLER
- Doğu Ekspresi’nin Ankara-Kars-Ankara arasında her gün seferleri var.
- Sefer saatleri:
Ankara K: 17.55 → Kayseri K: 00.48 Sivas K: 04.19 Erzincan K: 10.32 Erzurum K: 14.32 Kars V: 18.30
Kars K: 08.00 → Erzurum K: 12.10 Erzincan K: 16.06 Sivas K: 22.18 Kayseri K: 01.48 Ankara V: 08.30 - Yolculuk 24 saat 35 dk sürüyor.
- Trende üç vagon tipi var; Pulman (iki artı bir koltuklar). Dört yatak açılabilen, klima, priz, açılabilen masa bulunan Örtülü Kuşet. İki yatak açılabilen, mini buzdolabı, priz, klima, askı, el yüz yıkamak için lavabo bulunan Yataklı. Ayrıca her vagonun başında ve sonunda tuvaletler bulunuyor. Yemekli vagon belirli saatlerde hizmet veriyor.
- Trenin durduğu ilçeler şöyle: Kayaş, Elmadağ, Irmak, Kırıkkale, Çerikli, Yerköy, Şefaatli, Sarıkent, Yenifakılı, Beydeğirmeni, Boğazköprü, KAYSERİ, Sarımsaklı, Yeniçubuk, Şarkışla, Bedirli, Kalın, SİVAS, Bostankaya, Yeni Kangal, Çetinkaya, Avşar, Güneş, Göçemtaşı, Cürek, Demirdağ, Divriği, Kemaliye Çaltı, Adatepe Pingen, Bağıştaş, İliç, Güllübağ, Yahşiler, Eriç, Kemah, ERZİNCAN, Tanyeri, Demirkapı, Mercan, Çadırkaya, Erbaş, Karasu, Aşkale, Kandilli, Ilıca, ERZURUM, Hasankale, Köprüköy, Horasan, Süngütaşı, Karaurgan, Topdağı, Sarıkamış, KARS.
- Eğer duraklarda inip zaman geçirmek ve tekrar yolculuğa devam etmek isterseniz, geri kalan rotanız için yeniden bilet almanız gerekecektir. İndirimli tarifeler için de, 15 ya da 30 günlük Gezgin Paket’e göz atmakta fayda var. Biletler seyahat tarihinden yaklaşık bir ay önce satışa çıkıyor.
- TCDD Danışma: 444 82 33, www.tcddtasimacilik.gov.tr/trenler